André van den Enden, installateur

"Je leert nog altijd, er is zoveel variatie in dit werk!"

"Samen kom je altijd tot iets goeds"

Installateur André van den Enden woont in Katwijk. Hij heeft een samengesteld gezin, met zijn partner en vier kinderen. “Samen met dit werk is het een druk leventje, dat houdt je lekker bezig.”

Hiervoor heeft hij vijftien jaar in een bakkerij gewerkt. Toen hij een nieuwe uitdaging zocht, kwam hij via zijn broer bij Goflow Technology terecht. “Eén keer op gesprek, de week daarop kon ik al beginnen.”

Meegegroeid met het bedrijf

André is gestart als productiemagazijnmedewerker. “Toen zagen ze dat ik best handig ben en kon ik installateur worden. Dus ik ben meegegroeid met het bedrijf, ken ook alles hier van A tot Z.”

Hij begint ’s morgens al vroeg. De wekker gaat om vijf uur af. “Rustig aan, daar ben ik wel van. Bak koffie, eten klaarmaken en om zes uur stap ik in de auto.” Het is voor hem een kwartiertje rijden, maar soms moet André nog iemand ophalen. “In ieder geval probeer ik om zeven uur op de werkplek te zijn.” Soms is dat Sassenheim, als hij nog spullen nodig heeft. En anders wordt het de locatie.

Eenmaal bij de klus drinken ze met z’n allen koffie. Meestal is dat een groepje van zo’n acht mensen. “Van het uitzendbureau, ZZP’ers en wijzelf. Iedereen weet de eigen taak voor die dag. Zelf ken ik ons systeem natuurlijk uit m’n hoofd, dat is wel heel fijn.”

Rond een uur of vier in de middag stoppen ze. “Soms wordt het een kwartiertje of half uurtje later, maar daar kies je zelf voor. Dan maak ik liever iets af, zodat ik het de volgende ochtend niet kan vergeten. En heel soms pakken we ook weleens een zaterdag mee, met z’n allen. Hoor er allemaal bij, vind ik. Zeker in een groeiend bedrijf.”

Hij heeft het naar zijn zin bij Goflow. “Het is een gezellig team. Het clubje is klein en heel hecht. Niemand voelt zich meer dan de ander. Iedereen is gelijk. Met twee directe collega’s ga ik ook privé om. Verjaardagen, uit eten met de partners, dat soort dingen. De bedrijfsuitjes zijn ook super.” Afgelopen jaar zijn ze met z’n allen gaan bowlen en steengrillen, vertelt André. “En jaarlijks is er een gezamenlijke BBQ-avond, gewoon gezellig.”

Het leukste aan zijn werk, vindt hij de veelzijdigheid. “Omdat ik intussen van alles wel verstand heb, kan ik me overal mee bemoeien en veel verschillende dingen doen. De ene keer ben ik met de leiding bezig, dan weer met de unit of moet ik een storing oplossen.”

Ook de diverse projecten zorgen voor afwisseling. “We hebben bijvoorbeeld twee units in Maastricht staan en drie in Groningen. Soms moet je de volgende dag even de andere kant op.” Maar ze werken wel zoveel mogelijk op een vaste plek. “Momenteel in een Rotterdams lyceum met twee locaties. De ene is bijna af, dan gaan we naar de volgende.” Ze zijn zomaar een half jaar aan een klus bezig. “Hangt ervan af hoe ingewikkeld de aanpak is.”

“Jezelf ontwikkelen is heel fijn. Zeker bij een bedrijf in opbouw en groei, leer je nog altijd tijdens het proces. Mensen denken dat elk lokaal hetzelfde is. Maar overal is een ander hoekje, een ander dingetje. De unit staat in het lokaal of erbuiten, op het dak of in de kelder. Er is zoveel variatie.

Er wordt gewoon gewerkt onder schooltijd, dus soms is het wel behelpen. “Nu doen we een hele vleugel: zes lokalen in één keer. Je moet vooraf plannen met allerlei dingen. Boren kan tot ‘s ochtends half negen en dan moet ik tot tien uur stilstaan. Dat is soms schakelen. Moet ik even een gaatje maken en dan kan het niet.” Het is ook maar net hoe je met mensen omgaat. “Soms loop ik naar een leraar of de directie toe en overleg dingen vooraf. Vertel dat ik niet geruisloos kan werken en even iets móet doen. Maar als groep acht net de toetsweek heeft, beginnen we aan de andere kant van de school. Ze gaan vanzelf meedenken en vinden het nog leuk ook. Vaak zijn mensen geïnteresseerd en komen even een kijkje nemen als je bezig bent.”

Wat André vooral motiveert is iets nieuws leren, met andere mensen meekijken en verschillende dingen zien. “Vaak handig om te onthouden voor de volgende keer. Ook al zit je hier het langste en weet je al veel, zoals ik. Het kan niet allemaal bij één persoon liggen, je komt altijd samen tot iets goeds.” Dat geldt niet alleen op locatie, maar ook op de zaak. “We hebben nu een half jaar deze nieuwe unit, dan is het fijn om met elkaar te sparren. Dit kan zo, dat kan anders en daar kunnen we nog verbeteren.”

“Dit is geen werk wat ik zal doen tot aan m’n pensioen. Soms ben je ook liggend bezig in een kruipruimte. Hoort erbij en past op dit moment ook wel bij de uitdaging. Maar gelukkig zijn hier zóveel mogelijkheden om uiteindelijk door te groeien. In de toekomst zie ik mezelf wel als opzichter of projectbegeleider. Meer aansturen en alleen nog bijspringen als het moet.”

Het tevreden gevoel wanneer je een goed product hebt afgeleverd. Het is voor André een belangrijk aspect van zijn werk hier. “Je krijgt het vaak te horen van de leraren en kinderen. Ze ervaren dat het werkt, dat het klimaat in de klas beter is.” Als hij de deur van de laatste klas kan dichttrekken, is hij altijd trots. “Alles is aangesloten, het werkt en ik heb er een goed gevoel bij.”

Toekomstige medewerkers wil hij nog wel iets meegeven. “Sta open voor andere mensen en nieuwe dingen. Luister naar je collega’s. Niet meteen eigenwijs doen omdat je misschien zoveel jaar ervaring hebt. Dat werkt niet, we doen het met z’n allen. Het is een nieuw bedrijf, veel dingen gaan hier net weer anders.”

Je moet de uitdaging in het product zien als je bij Goflow Technology wil komen werken, zegt André tot slot. “Het is iets nieuws, niemand heeft het verder nog en scholen gaan het steeds meer omarmen. Het is fijn als je de omgeving kunt verbeteren voor leraren en kinderen. Dat brengt veel positiviteit mee in je werk.”

Werken bij Goflow Technology

Wil jij samen met ons gezellige team bijdragen aan de frisse-luchtbeleving van leerlingen en onderwijsmedewerkers?